ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nytt sätt att smälta guld upptäckt

Att smida guld till tackor eller andra föremål är en urgammal och känd teknik. Nu har forskare vid Chalmers upptäckt att ett guldföremåls yta kan fås att smälta i ett elektronmikroskop. Arkivbild.
Att smida guld till tackor eller andra föremål är en urgammal och känd teknik. Nu har forskare vid Chalmers upptäckt att ett guldföremåls yta kan fås att smälta i ett elektronmikroskop. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund / TT

Det går att smälta guld i rumstemperatur, om man bara har rätt utrustning. Den överraskande upptäckten har gjorts av forskare vid bland annat Chalmers. Man behöver ett elektronmikroskop, och väldigt hög spänning.

TT TT
Publicerad

Upptäckten har beskrivits i tidskriften Physical Review Materials, och anses som banbrytande inom vetenskapen om olika material. Forskaren Ludvig de Knoop på Chalmers i Göteborg hade en huvudroll.

De Knoop hade placerat en minimal guldkon i ett elektronmikroskop, som använder elektronteknik för att ta bilder av mycket små objekt – till och med enskilda atomer. Han ställde in mikroskopet på största möjliga förstoring och ett extremt starkt elektriskt fält, för att se hur guldatomerna påverkades.

Laddar…