Reportage
"På Östersjön kan ingen höra dig skrika"
Det blir en skrämmande sommar i SvD. Följetongen "Färjan" är en skräckhistoria placerad på en finlandsbåt. Men för författaren Mats Strandberg var det otäckaste inte allt blod och all död – utan de kryssningar han tvingades göra som research.
Varje år reser flera miljoner svenskar med färja till Finland. De allra flesta lämnar inte båten förrän den återvänt till sin ursprungshamn: berusningen och frosseriet är deras destination snarare än landet på andra sidan havet. För ett ängsligt folk som vårt tycks båtresan över Östersjön fungera som en ventil – en parentes i verkligheten som medger annars förbjudna excesser. Där svensken under 24 timmar kan tillåta sig någonting som hon inte skulle tillåta sig på land.
Om denna dionysiska färd mellan två tysta länder handlar årets sommarföljetong för SvD:s prenumeranter. Mats Strandbergs "Färjan", som kommer i bokform i september, är en skräckhistoria om en fiktiv färja och dess mardrömslika färd under en mörk novembernatt. Det är en berättelse om en värld av överflöd och vad den gör med människan, men också om vänskap och vikten av samarbete för att överleva.