ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Stiftelser kan ge företag en ny roll i samhället”

Vi måste våga tänka nytt, och våga satsa på alternativa ägarformer som svarar mot människors och samhällets behov, skriver Gerhard Bley.
Vi måste våga tänka nytt, och våga satsa på alternativa ägarformer som svarar mot människors och samhällets behov, skriver Gerhard Bley. Foto: Pressbild

Nio av tio arbetstagare är oengagerade på jobbet. Aktiebolagsformen och det kortsiktiga kvartalstänkandet har spelat ut sin roll. Nu behövs fler stiftelseägda företag som arbetar för sina medarbetare och vill bidra till en bättre värld, skriver Gerhard Bley, vd på Kavli.

Publicerad
Annons

Här kommer några skrämmande siffror för alla som äger och driver företag: En världsomspännande undersökning som Gallup gjorde 2011-2012 med 230 000 arbetstagare i över 140 länder visade att bara 13 procent är engagerade i sitt arbete. 63 procent uppgav att de är oengagerade. Resten, alltså 24 procent, sade sig vara direkt negativa till sina jobb. Nästan 9 av 10 arbetstagare är alltså omotiverade, och presterar knappast i närheten av sin maxkapacitet på jobbet. Det kan omöjligt leda till företag med hög effektivitet.

Laddar…