Sol och plusgrader ger förrädiska isar

Efter någon vecka med rejäl kyla vänder nu termometern uppåt. Redan på tisdag väntas omkring nollgradigt i Stockholmstrakten och på nyårsdagen blir det plusgrader i nästan hela landet. Det innebär förrädiska isar. Kyla som snabbt byts till plusgrader är ”värstaläget” när det gäller isolyckor, enligt Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Den senaste tidens kalla väder har lett till många käcka bilder föreställande vintersportande på isar i sociala medier. Enligt SvD:s långtidsprognos kommer luften redan på tisdag att bli mildare i hela landet. Dessutom verkar solen lysa med sin närvaro på nyårsafton och dagarna därefter, något som brukar få många helglediga att ge sig ut på olika friluftsaktiviteter. Men när temperaturen snabbt stiger blir isarna snabbt sämre.

– Det är värstaläget kan man säga. De flesta olyckor där människor går genom isen sker i södra delen av Sverige när isarna fryser till och så blir det mildväder och så kanske de fryser igen och så blir det varmare igen och så vidare. Det är då risken ökar, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons