RecensionNya filmer

Black PantherBlack Panther är Marvelfilm på en ny nivå

Chadwick Boseman som ”Black Panther”.
Chadwick Boseman som ”Black Panther”. Foto: Marvel

Den första svarta superhjälten hade inte kunnat fått ett bättre soloäventyr. SvD:s Elias Björkman har sett Marvelfilmernas framtid.

Uppdaterad
Publicerad
Danai Gurira som Okoye.

Danai Gurira som Okoye.

Foto: Marvel
Andy Serkis spelar skurken Ulysses Klaue.

Andy Serkis spelar skurken Ulysses Klaue.

Foto: Marvel
Annons

När regissören Ryan Coogler som slog igenom med starka ”Last stop Fruitvale Station”, om den 22-årige, obeväpnade Oscar Grant III som sköts till döds av polisen fick uppdraget att göra långfilm av seriehjälten Black Panther, identifierade han det som för de flesta säkert redan är uppbenbart: Marvelfilmerna är stöpta i en väldigt likartad form. Därför krävde Coogler att han skulle få ta med sig teamet från ”Last stop”, däribland den svenske kompositören Ludwig Göransson, scenografen Hannah Beachler och fotografen Rachel Morrison (i år Oscarsnominerad för fotot i ”Mudbound”).

I gott sällskap med höstens ”Thor: Ragnarök”, som ju också den frångick den monotona hjältefilmsformeln och i stället presenterade en riktigt rolig actionkomedi, är ”Black Panther” en av de piggaste och mest underhållande Marvelfilmer som har gjorts. Säkerligen tack vare att Ryan Coogler alltså verkar ha tillåtits att sätta sin egen prägel på filmen (Marvel och dess ägare Disney är ju annars notoriskt kända för att värva talanger bara för att mala ner och inlemma dem i förutbestämda ramar, där den absolut största makten ligger hos producenten).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons