Calmfors: Skriv ned Greklands skuld nu

De europeiska ledarna ”måste komma till skott” med en skuldnedskrivning för Grekland, med minst 50 procent. Sedan måste konsekvenserna av detta hanteras, men inte genom att ECB agerar ”lender of last resort” utan genom ökade resurser till räddningsfonden som därmed kan agera bankakut. Det sade professor Lars Calmfors vid finansutskottets seminarium om EU och finanskrisen på torsdagen.

Direkt
Publicerad
Annons

Beträffande andra krisländer bedömer Lars Calmfors att euroområdet bör fortsätta stödja Irland och Spanien, som troligen kan anses vara solventa, men förmodligen inte Portugal om det landet får förnyade problem. Beträffande Italien bör det finnas en gräns för hur mycket stöd euroområdet ska kunna ge, men den bör naturligtvis bli hemlig.

Beträffande en nedskrivning av den grekiska skulden konstaterade Lars Calmfors att det leder till ett ökat konsolideringstryck i landet. Det leder också till att banker går omkull, men det skulle inte behöva bli ett djupt problem för euroområdet, en utökad räddningsfond skulle då kunna agera bankakut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons