Druvor på ny mark

Det pågår ett skifte av vilka områden som har klimat lämpligt för druvodling i världen. Tidigare kunskaper måste därmed omvärderas och nya länder tillfogas som tänkbara vinnationer. Kanske rent av Sverige kommer med på den nya kartan.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Nu är vinskörden avslutad i hela Europa. I stort sett. I Skåne hänger druvorna fortfarande kvar – men tack vare värmen de senaste veckorna är det dags för skördestart mycket snart. Foto: PATRICK GARDIN/AP

NYORDNING

Nu är vinskörden avslutad i hela Europa. I stort sett. I Skåne hänger druvorna fortfarande kvar – men tack vare värmen de senaste veckorna är det dags för skörd mycket snart.

Oktober har traditionellt varit skördemånad bland vinproducenter nere i Europa, långt söderut från Skåne. I år har många börjat plocka druvorna redan i augusti.

Ja, nog är det nåt konstigt med vädret. Det blir både varmare och mer extremt åt alla håll. Jag tror definitivt att det pågår en global uppvärmning. Men jag tror också på att jorden har haft naturliga upp- och nedgångar under årtusenden.

Alla vet ju hur kallt det var på 1600-talet när Karl X Gustav tågade över isen på Stora Bält. Några hundra år tidigare odlades det druvor i Sverige. England var då ett etablerat land för vinproduktion. Eller tänk på vikingen Leif Eriksson som kom till Newfoundland och möttes av vilda druvor för tusen år sedan.

Annons
Annons

I början av augusti var jag i Champagne för att diskutera områdets utvidgning. Odlarna pratade bara om skörden som skulle börja redan inom två veckor, tidigare än någonsin. Skörden pågick sedan med största intensitet fram till mitten av september i ett väder som växlade mellan hetta och kyla. Arbetet avbröts av både hällregn och hagelstormar. Ingen ordning alls.

I Bourgogne hade man samma problem och även där började skörden i augusti. Det är tredje gången under 2000-talet som man börjat så tidigt. Före 2000-talet får man leta sig tillbaka till 1893 för att hitta skördar med augustistart.

Allt tidigare skördar i Europa och alltfler vinodlingar i södra Sverige. Samtidigt som man i Nordafrika inte kan odla druvor utan att ge sig högt upp i bergen. Tunisien, Algeriet och Marocko levererade så sent som på 1980-talet bulkvis med hyggligt vin till Sverige. Vem minns inte Saîda från Marocko eller Vin rouge d’Algerie? När drack du senast ett vin från dessa trakter?

Nu är det därför dags för mig att göra en proklamation. Sanningen om var vin kan odlas måste revideras. Så här är det: alla som öppnat en vinbok vet att den vedertagna sanningen är att ”vin odlas i en tempererad zon mellan 30:e och 50:e breddgraden”. Och det gäller både den norra och södra hemisfären.

Om du inte är bevandrad i longituderna kan jag meddela att den 30:e breddgraden går i höjd med Kanarieöarna och delar Marocko och Algeriet mitt itu. Alltså i de norra trakterna av Sahara. Den 50:e breddgraden når inte ens upp till Englands sydkust. Den går söder om Belgien och rakt igenom Tyskland i höjd med Frankfurt.

Annons
Annons

Så den vedertagna sanningen stämmer ju inte alls idag. Strax norr om den 30:e breddgraden i Afrika är det alldeles för varmt, om man inte håller till högt uppe i Atlasbergen. Norr om 50:e breddgraden finns erkända vinområden i Tyskland, England, Belgien och Holland. Där producerar man bevisligen alldeles utomordentliga viner. Både i Danmark och Skåne får man också full mognad i vingårdarna de flesta år.

Låt mig därför proklamera att den tempererade zonen för vinodlingen på norra halvklotet måste flyttas. Den ska nu ligga mellan 35:e och 56:e breddgraden. Då ryms fortfarande lite Atlasberg kvar i Algeriet och Marocko.

Med den 56:e breddgraden täcker man in hela den delen av Nordeuropa där det odlas vin idag – jo, jag vet att det låter bättre med 55:e breddgraden men då ryms inte Skåne på vinkartan. Det vore synd, tycker en halvskåning.

Foto: DAN HANSSON

Vintips

Mölstad rekommenderar 7 goda viner

Betyg: 6 av 6

Gigondas 2007

179 kr, Côtes du Rhône, Frankrike, 99189, Rött Kryddigt & Mustigt

Grenache-dominerat vin från topproducenten Guigal – mjukt plommonfrukt med rik charkuteridoft och lång örtkryddig eftersmak.

Betyg: 6 av 6

Château La Reyne L'Excellence 2009

199 kr, Sud-Oest, Frankrike, 94142, Rött Stramt & Nyanserat

Spännande Cahors-vin på malbec-druvan. Rika skogsbärstoner med örtkryddig smak och lång snygg avslutning med rena fattoner.

Betyg: 5 av 6

Palazzo della Torre Allegrini 2007

149 kr, Venetien, Italien, 92219, Rött Fruktigt & Smakrikt

Modernt Valpolicella-vin packat med mörk frukt och doft av charkuteri och kaffe. Härligt till ett långkok med svamp och lök.

Betyg: 5 av 6

Château Fourcas Hosten 2008

169 kr, Bordeaux, Frankrike, 95585, Rött Stramt & Nyanserat

Klassiskt Médoc-slott där merlot dominerar något över cabernet sauvignon. Svarta vinbär med kaffe- och lakritstoner och stram avslutning.

Betyg: 5 av 6

Campolive 2008

175 kr, Piemonte, Italien, 92185, Rött Kryddigt & Mustigt

Kraftfull Barbera d'Alba med doft av skogsbär, svamp och viltkött – rik örtig fruktsmak med angenäm stram lång avslutning.

Betyg: 5 av 6

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese 1999

139 kr, Rheingau, Tyskland, 95635, Vitt halvtorrt Friskt & Fruktigt

Från Kloster Eberbach, denna fantastiska egendom – rikt fruktigt med mogna äpplen, honung, petroleumtoner och härlig syra.

Betyg: 5 av 6

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2009

219 kr, Mosel, Tyskland, 99312, Vitt halvtorrt Friskt & Fruktigt

Rik syra och härlig doft med mjuka honungstoner, bittersöt grapefrukt och söta äpplen. Lyxigt till kryddstarka grillade havskräftor.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons