Ny teknik kan mäta livslängd

Ett kontroversiellt blodprov är på väg ut på den brittiska marknaden. Med hjälp av provet går det att ta reda på hur snabbt en person åldras – och hur länge den har kvar att leva.

Publicerad
Bilden är tagen när professor Rune Toftgård tillkännager  Nobelpris i fysiologi eller medicin 2009 på Nobel Forum. Karolinska institutet, i Stockholm på måndagen. Priset delades av tre forskare för upptäckten av hur kromosonerna skyddas av telomerer och enzymet telomeras.

Bilden är tagen när professor Rune Toftgård tillkännager Nobelpris i fysiologi eller medicin 2009 på Nobel Forum. Karolinska institutet, i Stockholm på måndagen. Priset delades av tre forskare för upptäckten av hur kromosonerna skyddas av telomerer och enzymet telomeras.

Foto: ARKIV: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Annons

I änden av människans kromosomer sitter skyddande telomerer som blir kortare med stigande ålder. Längden är även kopplad till för tidigt åldrande och vissa sjukdomar.

Den senaste tiden har telomerer hamnat i fokus för mycket spännande forskning. Nobelpriset 2009 i medicin gick till tre forskare som gjort viktiga upptäckter på området.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons