Anders Lindblad:Världens största idrottsman – alla kategorier

Anders Lindblad

Störst genom tiderna. Inte bara inom friidrotten, utan jag håller Usain Bolt som en av världens största idrottsman alla kategorier på herrsidan. Lika stor som Pelé, Muhammad Ali, Michael Jordan, Tiger Woods och Roger Federer. Och Bolts karriär är långtifrån över. Kungen vägrar abdikera.

Publicerad
Annons

Det tionde VM-guldet var ren uppvisning av världens snabbaste man. Usain Bolt hade redan skaffat sig det mentala övertaget på Justin Gatlin efter duellen på 100 meter – och på sin favoritdistans 200 meter kunde han närmast defilera över mållinjen.
Segertiden, 19,55, innebar nytt världsårsbästa när Gatlin var slagen i finalen med 19 hundradelar.
Det var utklassning, en knockout som bara befäste att Bolt är världens bästa friidrottare genom tiderna.

Jag höll honom som etta redan före VM. Trots att han inte har lika många OS-guld som Carl Lewis och Paavo Nurmi, som tog nio vardera under sina karriärer.
Men sättet som Bolt dominerat sprinterdistanserna på sedan 2008 och de fantastiska världsrekorden han noterat sedan dess gör honom oslagbar.
Och möjligheten att tangera Lewis och Nurmi guldnotering i OS-sammanhang ser ljus ut. Bolt kommer, om inget oförutsett inträffar, att vara storfavorit till gulden på 100 meter och 200 meter samt som slutman i Jamaicas korta stafettlag i Rio de Janeiro nästa år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons