Analys

Internet filtrerar fram hat

Internet gör livet lättare, inte minst för dem som önskar att fasa ut sig ur verkligheten och odla en sekteristisk identitet som hämtar näring i paranoida fantasier. Till exempel om man är Anders B Breivik.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

På internet får hundra blommor blomma. Där är yttrandefriheten praktiskt taget obegränsad, likasinnade kan upptäcka varandra och ingen behöver förhålla sig till mediemogulernas och statsapparatens regisserade verklighet. Om du tillhör gruppen som är övertygad om att 11 september var ett insiderjobb, kan du hela dagen läsa inlägg och rapporter från likasinnade. Om ditt enda intresse är lantbrukspolitik i Indien behöver du inte lära dig något annat. Och om det är din fasta övertygelse att ett nytt korståg är nödvändigt eftersom muslimerna har planer på att ta makten i Europa, så finns nätsajter här hemma och i utlandet där det dagligen läggs ut nya fynd som bekräftar en sådan världsbild.

Du behöver egentligen aldrig öppna en tidning. Allt du behöver veta och all pålitlig information med relevant vinkling och korrekta fakta ligger ju på dina favoritsajter. En av dem har kanske en länk i menyn som heter ”etnisk diskriminering”, men när du öppnar sidan, finner du – till din lättnad – att den bara länkar till artiklar som dokumenterar att det är en politiskt korrekt lögn att denna slags diskriminering förekommer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons