ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nordnets nordiska plattform ger tillväxt

Internetbanken Nordnet har haft det motigt på börsen i år. Tillväxt utanför Sverige gör att bolaget snart växer i kostnadskostymen. Värderingen är hygglig och potentialen god.

Agnetha Jönsson
Publicerad
Annons

Att vara stark på hemmaplan räcker inte. Nu måste Internetbanken Nordnet göra skäl för namnet och sätta fart i de övriga nordiska länderna. Vid årsskiftet hade Nordnet 394 700 aktiva kunder. Den svenska dominansen är stor, och svenska sparare stod i fjol för 63 procent av bankens totala intäkter om 989 miljoner kronor. Sett till vinsten före skatt var andelen än större, 87 procent av 294 miljoner kronor. För Danmark är motsvarande tal 9 respektive 3 procent, medan Norge och Finland är jämbördiga och står för resterande intjäning. Lönsamheten är alltså lägre utanför Sverige.

Finansiella mål i traditionell bemärkelse saknas. Anledningen är att intäkterna är beroende av hur börsen och räntorna utvecklas. Ambitionen är att kostnaderna inte ska överstiga 60 miljoner kronor per månad, vilket gör att resultatet snabbt kan förbättras när intäkterna stiger. I dag är relationen mellan kostnader och intäkter, K/I-talet, 66 procent, vilket kan fortsätta att förbättras de närmaste åren – särskilt om tillväxten tar fart i de övriga nordiska länderna. Alla kunder sköts nämligen från samma tekniska plattform på huvudkontoret i Stockholm, vilket gör affären skalbar.

Laddar…