Wikileaks tystnar

Wikileaks har så stora ekonomiska problem att dess överlevnad är hotad. Föjden blir nu att den kontroversiella sajten tystnar – i alla fall tillfälligt. Sajten behöver få in mer än 20 miljoner kronor för att kunna fortsätta, meddelade grundaren Julian Assange på en presskonferens på måndagen.

Tobias Olsson
Publicerad
Annons

Ända sedan Wikileaks publicerade hundratusentals hemliga diplomatrapporter från amerikanska ambassader runt om i världen har kritiken från politiker och myndigheter i USA varit svidande. Det som började som en av världshistoriens största läckor har nu utvecklats till ekonomisk krigföring, konstaterade Julian Assange på presskonferensen.

Först beslöt Mastercard och Visa att stoppa alla transaktioner till Wikileaks, sedan följde banker som till exempel Bank of America efter och till slut anslöt sig även webbtjänster som Paypal till bojkotten av den kontroversiella sajten. Anledningen var att företagen inte vill förmedla pengar till en sajt som misstänks ha begått brott när de hemliga diplomatrapporterna publicerades.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons