Håkan Forsberg:Avsatta presidenten överklagar – utlovar strid

Dilma Rousseff har sparkats från sin post som Brasiliens president. Nu blir det Michel Temer, 75, som flyttar in i presidentpalatset i Brasília. Dit hade han aldrig kommit om det hade varit val. Med Temer i Planalto får Brasiliens konservativa elit som de vill: en mer företagsvänlig högerpolitik.

Håkan Forsberg
Publicerad
Annons

Temer, som var Dilmas vicepresident, är just nu i Kina på sitt första stora uppdrag som president, i spetsen för en stor handelsdelegation. Där ska han träffa Kinas ledare Xi Jinping och delta i ett ekonomiskt G20-toppmöte i helgen. Senare väntar New York och Buenos Aires.

Förhoppningen är att locka kineser och andra investerare till Brasilien för att få fart på den krisande ekonomin. Brasiliens BNP fortsätter att krympa visar offentlig statistik i veckan. Prognoserna pekar på 3 procent back för helåret 2016, tredje året i rad av recession. Detta är själva roten till Dilmas tunga fall. Hon anses ha misskött landets ekonomi och trixat med statsfinanserna för att dölja det. Så har även andra presidenter gjort före henne – men utan att bli avsatta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons