Varmkorvens historia full av skrönor

Morgan Johansson (s) äter varmkorv i Almedalen 2019.
Morgan Johansson (s) äter varmkorv i Almedalen 2019. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

”Hur länge har man ätit varmkorv? Jag vet att den i Sverige är ett 1900-talsfenomen som först dök upp på en utställning i Stockholm, men var och när uppfanns maträtten?”

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Svar: ingen vet, men många har trott sig veta. Som så ofta i mathistoria finns det mängder av obevisbara skrönor. Till saken hör också att maträtten är så enkel att göra att i princip vilken korv- och brödägare som helst i förfluten tid kan ha råkat uppfinna varmkorven utan att närmare reflektera över de kommersiella möjligheterna.

En ledtråd för oss till Frankfurt am Main i Tyskland, som ofta utpekas som varmkorvens födelseort. Stadens korvar var redan under senmedeltiden och renässanseran så kända att en särskild term myntades för dem – Frankfurter Würstchen (”liten korv från Frankfurt”). En annan stor korvstad i det tyskspråkiga kulturområdet var Wien, vars produkter kom att bli kända som wienerkorvar. Dessa är dock ett betydligt senare tillskott till korvfloran; de kan spåras tillbaka till 1800-talet och hade kanske föregångare på 1700-talet. Den avgörande skillnaden mellan frankfurterkorvarna och wienerkorvarna var köttblandningen. Medan frankfurterkorvarna gjordes på fläskkött innehöll wienerkorvarna både detta och nötkött. Var och när tyskarna kom på tanken att placera en frankfurterkorv eller wienerkorv i en bulle eller ett bröd är dock okänt – om de överhuvudtaget gjorde det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons