Johan Lagerkvist:När ska vi sluta dansa efter Pekings pipa?

Utländska journalister har uppmanats att hålla sig borta från Himmelska fridens torg i samband med 30-årsminnet av massakern.
Utländska journalister har uppmanats att hålla sig borta från Himmelska fridens torg i samband med 30-årsminnet av massakern. Foto: Todd Lee/TT

Omvärldens val att blunda för massakern vid Himmelska fridens torg kan ses som startskottet för den globala utarmningen av mänskliga rättigheter. I dag går det dock inte längre att gömma sig bakom argumentet att ekonomisk modernisering automatiskt skulle leda till demokrati.

Johan Lagerkvist
Publicerad
Annons

Det har idag gått 30 år sedan den landsomfattande rörelsen för demokrati och ekonomisk rättvisa i Kina slogs ned med förkrossande vapenmakt. De studentledda demonstrationerna för omfattande reformer hade sedan mitten av april paralyserat hela statsapparaten och orsakat intern splittring i politbyrån. Ett äldstes råd med Deng Xiaoping i spetsen beordrade Folkets befrielsearmé att med stridsvagnar och automatvapen meja ner demonstranterna i centrala Peking. Hundratals, kanske tusentals, dödades i huvudstaden och runtom i landet. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons