Recension

En enkel visa och andra dikterVilket Paris hade en friare Modiano sett?

Marie Modiano (född 1978 i Paris) är låtskrivare, sångare och författare. Hon har även studerat teater vid  Royal Academy of Dramatic Art i London och varit verksam som skådespelare. Hon har hittills gett ut en diktsamling och två romaner. ”En enkel visa och andra dikter” är den första som nu har översatts till svenska.
Marie Modiano (född 1978 i Paris) är låtskrivare, sångare och författare. Hon har även studerat teater vid Royal Academy of Dramatic Art i London och varit verksam som skådespelare. Hon har hittills gett ut en diktsamling och två romaner. ”En enkel visa och andra dikter” är den första som nu har översatts till svenska. Foto: Julien Bourgeois

I poesidebuten från 2012 skrev låtskrivaren, sångaren och författaren Marie Modiano om en brinnande katedral i Paris. När hennes nya diktsamling nu utkommer, den första på svenska, är det i strofer om senare års terrordåd som Henrik Sahl Johansson anar ett djup bortom det salongsfähiga.

Henrik Sahl Johansson
Publicerad
Annons

I samma stund som jag skriver min recension brinner katedralen Notre-Dame. I realtid betraktar jag hur eldsvådan sprider sig längs taket och bortåt, tills lågorna tycks sluka byggnaden i sin helhet. Den klichéartade bilden av Paris som jag tänkt mig – uttjänt, svår att göra något nytt av – blir ironiskt nog omskapad inom loppet av några få timmar, som om någon tryckt en glödande cigarett rakt genom turistkartan. Sightseeingbåtar glider häpet förbi. Det är en oväntad tragedi, omvälvande på ett radikalt sätt.

Det hela utspelar sig medan jag läser Marie Modianos första diktsamling på svenska, "En enkel visa och andra dikter", i Magdalena Sørensens översättning. Eftersom Paris utgör ett centralt motiv i samlingens första delar (där det på klassisk manér promeneras över broar, dröms i vindskupor, funderas på kafé) föreställer jag mig att branden kommer att efterlämna spår även i hennes diktning. Men se, det har den underligt nog redan gjort – i Modianos debutsamling, "Espérance mathématique" från 2012, finns en dikt om en brinnande katedral som delar sig och förlorar sitt tak, medan staden gråtande ser på. "Det förflutna passerar och lämnar oss sedan", lyder sista raden ungefärligt. Dikten må handla om krigets bombardemang, men som profetia betraktad är den märkligt exakt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons