RecensionNya romaner

När en man faller från himlenSkarpskurna porträtt av kvinnor mellan kulturer

Den amerikanska författaren Lesley Nneka Arimah har belönats med ett flertal novellpriser. ”När en man faller från himlen” handlar bland annat om en mor och en dotter som lever på att råka ut för ”olyckor”.
Den amerikanska författaren Lesley Nneka Arimah har belönats med ett flertal novellpriser. ”När en man faller från himlen” handlar bland annat om en mor och en dotter som lever på att råka ut för ”olyckor”. Foto: Emily Baxter

Inlevelsefullt skriver Lesley Nneka Arimah om nigerianska kvinnor som lever i USA – eller kvinnor som bara längtar bort. Däribland en matematiker som är expert på att identifiera och kalkylera människors sorg.

Publicerad
”När en man faller från himlen”.

”När en man faller från himlen”.

Foto: Norstedts
Annons

Novellerna i Lesley Nneka Arimahs debutbok ”När en man faller från himlen” är antingen filosofiskt spekulativa och mytologiskt laddade eller psykologisk-realistiskt skarpskurna porträtt av kvinnor som slits mellan två kulturer. Lesley Nneka Arimah föddes själv i London och växte växelvis upp där och i Nigeria, men även i USA.

Den spekulativa tendensen visar sig inte minst i tankeexperimentet som titelnovellen bygger på. Mannen som föll från himlen försökte flyga. Forskare hade tagit fram en formel för hur människan ska undvika att snärjas av tyngdkraften, fast just den här mannen hade inte siffrorna på sin sida. Till saken hör möjligen att formeln är lika oavslutad som pi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons