RecensionNy musik

MordechaiFluffigt och funkigt – perfekt för en lång het sommar

Laura Lee Ochoa, Khruangbin.
Laura Lee Ochoa, Khruangbin. Foto: Fotoarena/TT

Framgångssagan Khruangbin blandar musikaliska influenser från hela världen – resultatet är en somrigt fräsch, fluffig, funkig mix som unikt khruangbinsk.

Publicerad
Annons

När Khruangbins stilistiska basist Laura Lee förra året var ute på en campingresa med några vänner från London mötte hon en man som hette Mordechai. Lee var mer eller mindre utbränd efter flera års flitigt turnerande efter Khruangbins smått osannolika framgångssaga. Denna man tog med Lee på en vandring till ett vattenfall för att hon skulle få lite perspektiv på tillvaron, ett lugn i kaoset. Mordechai sade till henne att det är inte destinationen som är målet, det är resan. För tänk efter, sa han, ”döden är vår destination och livet är resan”. Väl framme vid vattenfallet kastade sig Laura Lee Ochoa i vattnet, skrek ut sitt fullständiga namn och kände att hon föddes på nytt. De hundra sidorna anteckningar hon gjorde under den resan blev sedan grunden till Khruangbins tredje fullängdare, ”Mordechai”. Och det är ungefär precis så det låter, ett band som efter en sönderslitande resa hittar ett nytt lugn och pånyttföds med ny energi.

På mer än ett sätt är Khruangbin en smått osannolik framgångssaga, som sagt. Att de har ett bandnamn som de flesta har svårt att uttala är liksom bara början. Att deras musik har varit mestadels instrumental och meditativ har inte heller ökat chanserna för att nå ut till en större publik, den som alltmer söker snabba kickar och en lätt identifierbar popmodell, helst enligt formulär 1A. Och Khruangbin jobbar inte på det sättet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons