Hundratals ensamkommande kan bli bostadslösa

Uppemot 750 ensamkommande måste flytta från Migrationsverkets boenden i början av nästa år. Arkivbild.
Uppemot 750 ensamkommande måste flytta från Migrationsverkets boenden i början av nästa år. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hundratals ensamkommande ungdomar måste lämna Migrationsverkets boenden i början av februari.

Nu går frågan om bostad och försörjningsstöd över till kommunerna, men Sveriges Kommuner och Landsting kan inte garantera att alla får tak över huvudet.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Publicerad
Annons

Den 31 januari 2020 får omkring 750 ensamkommande ungdomar beskedet att de har tre dagar på sig att hitta ett eget boende. Personerna omfattas av den så kallade gymnasielagen som ger dem rätt att stanna i Sverige för att fullfölja gymnasiet, men ska alltså inte vara statens ansvarsområde i fortsättningen efter Migrationsverkets rättsliga ställningstagande från i måndags.

– Vi förstår att det här är ett väldigt tungt besked för personerna i och med att det innebär så stora förändringar. Det är därför vi avvaktar med att skriva ut dem fram till den 31 januari, med hänsyn till att de ska kunna studera klart höstterminen men också få tid att leta efter ett nytt boende. Men vi gör det också med hänsyn till kommunerna, säger Veronika Lindstrand Kant, avdelningschef för nationell samordning vid Migrationsverket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons