Drottningarna som faktiskt var kungar
Historiskt har höga härskar- och ämbetstitlar i praktiken varit könsneutrala. Ett exempel är drottning Kristina som kröntes till kung över Sverige.
Fråga: Kungayrket har i historisk tid huvudsakligen varit ett manligt jobb, men det är ändå lätt att hitta exempel på kvinnliga regenter – drottningar som formellt sett har utövat kungens ämbete, till exempel vår egen 1600-talsdrottning Kristina. Hänvisade man till dessa kvinnor med titlar som ’kung’, ’kejsare’ och ’farao’, det vill säga manliga titlar, eller var detta tabu?
Dick Harrison: Ja, det var just så man gjorde. Kung, kejsare, farao och andra höga härskar- och ämbetstitlar var i praktiken könsneutrala. Företeelsen är känd redan under forntiden, och det är inte svårt att hitta exempel från såväl egyptisk som gammaltestamentlig historia. Det var likadant över hela jordklotet, som i fallet med den kinesiska kejsaren/kejsarinnan Wu Zetian. Från 655 dominerade hon regeringen bakom sin gemål Gao Zong, och efter dennes död 683 befäste hon sitt välde. Wu gick till och med så långt att hon lät utropa en egen dynasti, Zhou (690–705). Inte förrän hon var i 80-årsåldern lyckades hennes motståndare tvinga fram en abdikation.