Uppmaningen: Kom inte in för provtagning

Med den nya strategin kommer statistiken över antalet smittade i Stockholm sannolikt bli mindre träffsäker.
Med den nya strategin kommer statistiken över antalet smittade i Stockholm sannolikt bli mindre träffsäker. Foto: Tomas Oneborg

Ytterligare 34 personer i Stockholm har bekräftats smittade av covid-19. I Region Stockholm ska sjukhusen inte längre ta prover från patienter med coronasymptom – om de inte tillhör riskgrupper. Andra regioner väntas följa efter.

Publicerad
Annons

Nya riktlinjer gäller från i onsdags för Region Stockholm.

Färre provtagningar. Större fokus på att stoppa smittans spridning på sjukhusen. Så kan den nya strategin sammanfattas. De förändrade rutinerna kommer att införas successivt de närmaste dagarna.

”Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19” står det i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Erik Berglund, pressansvarig på Region Stockholm:

– Vi kommer att prioritera svaga personer och patienter och personer inom vården. Nu är det stort fokus på att inte få en spridning av smittan på sjukhusen. Så vår uppmaning är att om du känner att du har luftvägssymtom så stanna hemma och umgås inte med folk. Men du behöver inte åka in för provtagning.

Inte söka vård?

–  Nej, förutsatt att man inte tillhör en riskgrupp. Generellt gäller att om du är ung och frisk och känner en oro för luftvägsinfektion kommer vi inte att testa dig längre, säger Erik Berglund.

Annons
Annons

Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, har sedan tidigare sagt till Sveriges Radio att man nu fokuserar på svaga grupper, för att se till att begränsa smittspridningen där.

Det innebär att statistiken över antalet smittade blir mer osäker än tidigare, och att siffrorna över antalet provtagna och smittade från och med torsdag inte är jämförbara med tidigare siffror, enligt pressmeddelandet.

– Det är en tolkning som nog inte är helt fel eftersom vi inte kommer att testa lika många. Det blir svårare att se en ökning då, säger Erik Berglund.

På en presskonferens med Folkhälsomyndigheten på torsdagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att myndigheten varit i kontakt med andra regioner, och att de troligen kommer att gå i Stockholms fotspår och prioritera provtagningar på samma sätt.

– Vi är överens om att det är dit vi behöver komma under de närmaste dagarna, säger Anders Tegnell.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att mindre träffsäker statistik över virusets utbredning kan påverka hur effektivt sjukhusen organiserar platserna till svårt sjuka patienter.

– Å andra sidan är det de grupperna man prioriterar i provtagningen, de som är svårt sjuka och ska läggas in. Så när det är en ändlig resurs är det bra att prioritera där, säger han till SvD.

I efterhand kommer det att gå att få en uppfattning om virusets utbredning genom analyser av antikroppar hos befolkningen, men det kan göras om först något år, enligt Björn Olsen.

Han är inte överraskad över Region Stockholms beslut att inte testa alla med coronasymptom.

– Stockholm är smältdegeln i Sverige, med två miljoner invånare på en liten yta.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, skriver till SvD att Stockholms beslut i praktiken betyder att alla med symptom i övre eller nedre luftvägar ska betrakta sig som coronasmittade och hålla sig i karantän tills man är frisk och gärna någon vecka till.

Dessutom bör äldre och människor med kroniska sjukdomar betrakta de flesta människor som potentiella smittspridare. ”Håll långa avstånd, träffas helst bara utomhus”, skriver Agnes Wold.

Under onsdagen bekräftades 34 nya fall av coronaviruset i Region Stockholm under onsdagen, skriver regionen på sin sajt. Det innebär att totalt 267 personer i länet bekräftats ha insjuknat i covid-19. En av dem är i behov av intensivvård. En person i länet har dött av viruset.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons