ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

16 nya fall av coronaviruset i Stockholm

Infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Jonas Ekströmer/TT

16 nya fall av coronaviruset har upptäckts i Stockholm. Totalt är 31 personer i länet smittade och 53 i Sverige. ”27 personer har smittats i utlandet eller varit i direkt kontakt med personer som varit i utlandet. Fyra är under utredning.” Det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

"De smittade patienterna vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning", skriver regionen.

Hittills har över 500 personer provtagits i regionen och av dessa har 31 nu visat sig blivit smittade av viruset.

– Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Han säger att smittspårning fortsätter enligt rutinerna för att minska risken för fall utan utlandskoppling.

Totalt har nu 53 personer smittats i Sverige.

Smittskydd Stockholms chef Per Follin förklarar ökningen av de bekräftade fallen med att sportlovsveckan i Stockholm är slut, samtidigt som fler personer har testats.

– Vi kan fortfarande inte säga att puckeln är nådd, det kan vara så att det ökar några dagar till eftersom sportlovet tog slut i helgen som var. Men det här blir naturligtvis en stor börda att ta hand om, att hålla ordning på smittspårningen, säger Follin.

Han säger att en majoritet av de smittade personerna har en direkt eller en indirekt koppling till utlandsresor, framför allt till norra Italien.

– Vi arbetar intensivt med de här fallen, de intervjuas på kliniken där de bedöms och konstateras, och tillsammans med smittskyddet tar man reda på vilka de kan ha varit i närkontakt med.

Follin har inga uppgifter om att någon av de 31 personerna i regionen som har smittats är allvarligt sjuk.