Dick Harrison:Spriten det enda genuina på midsommarbordet

Dick Harrison
Rusdrycker på midsommar är en uråldrig svensk tradition.
Rusdrycker på midsommar är en uråldrig svensk tradition. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sill var grå vardag, jordgubbar fanns inte och ingen 1800-talsbonde vid sina sinnes fulla bruk skulle komma på tanken att gräva upp potatis innan den var färdig. Våra svenska mattraditioner går inte särskilt långt tillbaka i tiden. Utom när det kommer till alkoholen.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Det är midsommartid och svenska folket är redo att hugga in på ”den traditionella svenska festmåltiden”, den som kan tyckas så besynnerlig i andras ögon. Sill och potatis och jordgubbar vid midsommar, kräftor i augusti följt av den tidiga höstens surströmming. Flertalet svenska matritualer har emellertid inte så djupt rotade anor utan är i regel 1900-talsfenomen, men stundom dväljs månghundraåriga bakgrundshistorier.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons