ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans prisImponerande biografi över gåtan Alfred Nobel

Ingrid Carlberg är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. 2012 fick hon Augustpriset för sin biografi om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig”. Hon har även fått Undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerats till Augustpriset.
Ingrid Carlberg är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. 2012 fick hon Augustpriset för sin biografi om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg: ”Det står ett rum här och väntar på dig”. Hon har även fått Undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerats till Augustpriset. Foto: Kajsa Göransson, TT

Världens mest berömde svensk försåg världen med vapen, men drömde om fred på jorden. Dick Harrison läser – och imponeras av – Ingrid Carlbergs biografi över gåtan Alfred Nobel.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

En av få svenska företeelser som vi lugnt kan räkna med att folk känner till även i utlandet är Nobelprisen, och i förlängningen namnet på deras upphovsman, dynamitkungen Alfred Nobel. På den (i och för sig mycket lilla) listan över världsberömda svenskar i historisk tid kommer Nobel högt, kanske högst av dem alla. Det är inte givet att en amerikan eller kines känner till Gustav II Adolf och Karl XII, men alla någorlunda allmänbildade torde veta vad ett Nobelpris är för något.

Följaktligen har det skrivits åtskilligt om Alfred Nobel, och Ingrid Carlbergs bok ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” är bara det senaste i en rad av verk om människan, hans gärning och de pris som finansieras av hans testamente. Likväl är skillnaden stor mellan detta arbete och övriga, till exempel Vilgot Sjömans djupdykningar i diverse aspekter av Nobels liv.

Laddar…