RecensionNya romaner

DunbarModern ”Kung Lear” bjuder på förtätad dramatik

Edward St Aubyn, född 1960, slog på 90-talet igenom med de delvis självbiografiska romanerna om ”Patrick Melrose”. Nu är han Sverigeaktuell med en roman inspirerad av Shakespeares ”Kung Lear.”
Edward St Aubyn, född 1960, slog på 90-talet igenom med de delvis självbiografiska romanerna om ”Patrick Melrose”. Nu är han Sverigeaktuell med en roman inspirerad av Shakespeares ”Kung Lear.” Foto: David Sandison

En maktgalen mediemogul som på äldre dagar ser sig slagen av sina onda döttrar, allt utspelat i brittisk överklassmiljö. St Aubyns version av Shakespeares ”Kung Lear” bjuder på en förtätad dramatik.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad
Annons

En åldrande mediemogul, känd för sin hänsynslöshet, drabbas av sjukdom och arvingarna intrigerar och konspirerar för att komma åt hans imperium. Det är plättlätt att associera till den sönderhyllade amerikanska tv-serien ”Succession” när man läser Edward St Aubyns roman ”Dunbar”, som nu kommer i svensk översättning av Erik Andersson.

St Aubyn, som här har omdiktat Shakespeares ”Kung Lear” för vår tid, har knåpat samman en berättelse som till de yttre ramarna är slående lik Jesse Armstrongs familjedrama, som nu sänts i två säsonger.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons