Bloomberg utmanar Trump

PODD | 25 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras att Michael Bloomberg ställer upp som kandidat inför det amerikanska presidentvalet. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras att Demokraten och New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg kan bli den som ställer upp i USA:s presidentval nästa år som utmanare till republikanernas Donald Trump. I går meddelade Bloomberg på sin kampanjsida att han kommer försöka bli demokraternas kandidat. Så här formulerade han sin kandidatur:

"Vi har inte råd med fyra år till av president Trumps oetiska och hänsynslösa beteenden. Han representerar ett existentiellt hot mot vårt land och våra värderingar. Om han vinner en andra mandatperiod, kommer vi kanske aldrig att återhämta oss".

Med mindre än tre månader kvar till den första omröstningen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat är det en sen kandidatur som Bloomberg nu gör. Och att Bloomberg alls ställer upp, menar bedömare beror på att ingen annan av de demokratiska kandidaterna har chans att vinna presidentvalet. Kandidater som Elisabeth Warren och Bernie Sanders står tydligt till vänster och skrämmer bort mittenväljare och Barack Obama har bland annat uppmanat kandidaterna att "chilla" av den anledningen.

Men vem är Bloomberg, och vad betyder hans kandidatur för chansen att Trump får packa flyttlådorna och lämna Vita huset?

Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar med Janerik Larsson, tidigare vice vd för Svenskt Näringsliv och prisbelönt journalist, som skriver om amerikansk politik på ledarsidan och Arvid Åhlund, debattredaktör och även ledarskribent på Dagens Industri.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons