De äter skolmat gjord på ”sopor”

Maxi och Vasse går på Fryshusets skola i Husby, där Sopköket gör maten ett par dagar i veckan.
Maxi och Vasse går på Fryshusets skola i Husby, där Sopköket gör maten ett par dagar i veckan. Foto: Ari Luostarinen

Sopköket lagar skolmat på varor som annars skulle slängas. Vasse och Maxi tycker att den är godare än den vanliga skolmaten.

Publicerad
Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken per person.

Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken per person.

Foto: Ari Luostarinen
Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken per person.

Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken per person.

Foto: Ari Luostarinen

Första gången Sopköket ­lagade mat på Fryshusets skola i Husby ställde sig eleverna upp och applåderade när de ätit klart.

– Det är inte så vanligt på en högstadieskola, säger Annika Wennman, som är rektor på ­skolan.

Varje år slänger matbutiker tusentals ton mat, som egentligen går bra att äta. Kanske ser en grönsak lite vissen ut, och då kan den bli svår att sälja. Sopköket ­lagar mat på sådana råvaror vars ­utgångsdatum är på väg att ­passera, eller som butikerna av ­andra anledningar inte kan sälja.

När mat slängs kallas det för matsvinn. I stället för att butikerna slänger maten, ger dem det till Sopköket som gör skolmat på den.

–  Det skulle vara ganska synd om maten bara slängdes. Den här maten smakar bättre än den vanliga skolmaten, säger Vasse, som går i sjuan.

Varje år slänger vi 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck i slasken per person. Foto: Ari Luostarinen

I dag serveras linssoppa med potatis, en auberginröra, kyckling och bananpannkakor. Vasse och Maxi tyckte att bananpannkakorna var lite konstiga, men gav tummen upp för det andra. God­aste rätten är en speciell kycklingrätt och fruktsallad.

–  Den vanliga skolmaten vill jag äta maten två, tre dagar av tio. När Sopköket lagar maten vill jag äta nästan varje dag, säger Maxi.

Ätbar mat som slängs är ett stort miljöproblem. När mat kastas har allt som krävdes för att producera och transportera maten gjorts i onödan. Till exempel har det bidragit till onödiga utsläpp. I matbutiker är mellan 30 och 60 procent matsvinn, sådant som skulle ha gått att äta. Att laga mat på sådant som annars skulle slängas är alltså bra för miljön. Målet med Sopkökets projekt i Husby är att minska matsvinnet med 3,7 ton – 3 700 kilo mat.

–  Väldigt mycket mat slängs i världen i dag, en tredjedel av allt som produceras. Det är väldigt dåligt och vi vill ta vara på sådant som går att äta. Grön­saker med lite skavanker går precis lika bra att äta, säger Filip Lundin, grundare till Sopköket.

Han berättar att kött som är nära utgångsdatum till och med kan vara bättre, för att det har blivit mört i förpackningen. Ägg som legat några veckor i butiken, lossnar lättare från sitt skal än när de är helt färska. Att

Sop­kökets mat är lagad på sådant som ­annars skulle kastas tänker eleverna inte alls på.

–  När maten bara är lite över tiden kan man fortfarande äta den. Det är dumt om den slängs, jag tycker de gör jättebra skolmat. Man känner att det är bra kvalitet, säger Maxi.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons