ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Här vilar skatter i det tysta – värda miljarder

Den samlade förmögenheten på icke funna vrak på världens havsbottnar kan vara värd flera miljarder kronor. Samtidigt finns det många myter om skatter och hela städer under vatten.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Genom århundraden har hundratusentals skepp gått under men alla vrak är inte upptäckta ännu. Hela tre miljoner skeppsvrak uppskattar FN-organet Unesco att det finns på världens havsbottnar. Var tionde vrak bedöms gömma en skatt och den samlade förmögenheten kan vara värd flera miljarder kronor. Men det finns också andra mytomspunna historiska föremål eller till och med hela städer begravda under världens vattenmassor.

För bara en månad sedan, i juli 2018, hittades en rysk guldskatt som hade gömt sig på havets botten i över hundra år. Det var en sydkoreansk räddningsgrupp hittade vraket efter ett av den ryska tsarens fartyg. Vraket var fyllt med guld motsvarande ett värde av 1 150 miljarder kronor. Skeppet hittades på cirka 430 meters djup och beräknas ha legat på botten i 113 år. Vraket efter Dmitriij Donskoj hittades vid den sydkoreanska ön Ullegundo.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons