Här vilar skatter i det tysta – värda miljarder

Den samlade förmögenheten på icke funna vrak på världens havsbottnar kan vara värd flera miljarder kronor. Samtidigt finns det många myter om skatter och hela städer under vatten.

Publicerad
Leif R Jansson/TT och Renato Granieri/IBL
Foto: Leif R Jansson/TT och Renato Granieri/IBL
Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
 IBL
Foto: IBL
Wikipedia
Foto: Wikipedia
Javier Galeano/AP
Foto: Javier Galeano/AP
Renato Granieri/IBL
Foto: Renato Granieri/IBL
Franz Wrana/AP
Foto: Franz Wrana/AP
Jonathan Sumpton/IBL
Foto: Jonathan Sumpton/IBL
Annons

Genom århundraden har hundratusentals skepp gått under men alla vrak är inte upptäckta ännu. Hela tre miljoner skeppsvrak uppskattar FN-organet Unesco att det finns på världens havsbottnar. Var tionde vrak bedöms gömma en skatt och den samlade förmögenheten kan vara värd flera miljarder kronor. Men det finns också andra mytomspunna historiska föremål eller till och med hela städer begravda under världens vattenmassor.

För bara en månad sedan, i juli 2018, hittades en rysk guldskatt som hade gömt sig på havets botten i över hundra år. Det var en sydkoreansk räddningsgrupp hittade vraket efter ett av den ryska tsarens fartyg. Vraket var fyllt med guld motsvarande ett värde av 1 150 miljarder kronor. Skeppet hittades på cirka 430 meters djup och beräknas ha legat på botten i 113 år. Vraket efter Dmitriij Donskoj hittades vid den sydkoreanska ön Ullegundo.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons