ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Konstnärer gör upp med censuren på Instagram

Konstnären Arvida Byström har sammanställt boken "Pics or it didn't happen – Bilder som bannlysts från Instagram" tillsammans med kollegan och vännen Molly Soda.
Konstnären Arvida Byström har sammanställt boken "Pics or it didn't happen – Bilder som bannlysts från Instagram" tillsammans med kollegan och vännen Molly Soda. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Var går gränsen mellan vad som får och inte får laddas upp på det sociala nätverket Instagram? När det gäller kroppar är riktlinjerna – och sättet de tillämpas på – otydliga, visar konstnärerna Arvida Byström och Molly Sodas bok "Pics or it didn't happen".

TT TT
Publicerad

Instagram har över en halv miljard användare världen över, och på tjänsten delas dagligen närmare 100 miljoner bilder och videoklipp. Tjänstens moderatorer, som sitter i länder som Filippinerna och Indien, har därför fullt upp med att bedöma inlägg som flaggas som stötande av användarna.

Men bortom de mer uppenbara överträdelserna finns det bilder som raderas utan förklaringar eller kommentarer från de ansvariga. För konstnärerna Arvida Byström och Molly Soda som använder sig av Instagram som utställningsrum blev boken "Pics or it didn't happen – Bilder som bannlysts från Instagram" ett sätt att visa sitt missnöje med det de kallar Instagramcensuren.

Laddar…