Riojavinerna har kommit i ropet igen

Italien, Frankrike och Spanien... Därifrån har SvD:s Mikael Mölstad plockat helgens viner. En riktig goding kommer från Rioja – ett vinområde som gjort comeback hos oss svenskar.

Mikael Mölstad
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 5

Efter reklamen visas:
Fredagsvinet MM 22 april
Annons
Annons

2 / 5

Betyg: 5 av 6

Bolgarello Bianco Vermentino 2014

85 kr, Toscana, Italien, 2340, vitt friskt & fruktigt

Vermentino är en traditionell medelhavsdruva känd från både Korsika och Sardinien. Nu sprider den sig i andra delar av Italien och Frankrike. Ger viner som är både eleganta och rustika, frisk citrusfrukt och mandel med feta kryddsyrliga toner i smaken. Bra till feta laxrätter.

Annons
Annons

3 / 5

Betyg: 6 av 6

Chablis Le Finage 2014

135 kr, Bourgogne, Frankrike, 70631, vitt friskt & fruktigt

Från det allt mer framgångrika kooperativet La Chablisienne. Vinet är varken Premier Cru eller Grand Cru. Men smak- och kvalitetsmässigt ligger det mycket nära. Här bjuds en frisk syra med mineraltoner, gröna äpplen, lime och örtighet i doften. Ett vin som passar till de flesta skaldjur – allt från räkor till ostron.

Annons
Annons

4 / 5

Betyg: 6 av 6

Marqués de Riscal Reserva 2011

139 kr, Rioja, Spanien, 2573, rött kryddigt & mustigt

Ett riojavin kan inte bli mer klassiskt än så här, och det gäller både producenten och vinet. Detta är viner som nu åter är i ropet i Sverige. Här bjuds rika dofter av svart vinbärsgelé och vanilj med mjuk bittersöt ekfatston. Passar utmärkt till både viltkött och lamm med gräddiga såser.

Annons
Annons

5 / 5

Betyg: 5 av 6

Briccotondo Barbera 2014

89 kr, Piemonte, Italien, 2773, rött fruktigt & smakrikt

Storproducenten Fontanafredda i Piemonte är högt respekterad för sina viner som är både druv- och ursprungstypiska, som detta riksmakande barberavin med mjukt kryddig, lite söt frukt- och bittersyrliga animaliska toner i bakgrunden. Smakar bra till örtig fläskfilé med primörer.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons