Solsystemets mest avlägsna objekt upptäckt?

De nya objekten hittades långt bortanför dvärgplaneten Pluto. På bilden syns Pluto så som den såg ut när rymdsonden New Horizons passerade den i augusti förra året.
De nya objekten hittades långt bortanför dvärgplaneten Pluto. På bilden syns Pluto så som den såg ut när rymdsonden New Horizons passerade den i augusti förra året. Foto: Nasa/AP/TT

Astronomer har hittat ett tidigare okänt objekt långt bortanför Pluto. Himlakroppen, döpt till Far Far Out, tros vara den mest avlägsna som hittills har upptäckts i vårt solsystem. Med lite tur kan den ge forskarna ledtrådar i jakten på något betydligt större – en nionde planet som en del tror lurar någonstans där ute.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Det var när ett snöoväder slog till mot Washington D C i USA och astronomen Scott Shepard inte kunde hålla ett planerat föredrag, som han riktade sitt teleskop mot solsystemets ytterkant i stället.

Planen var att fortsätta jakten på en än så länge helt hypotetisk nionde planet som, enligt vissa astronomer, borde finnas någonstans långt bortanför Pluto, det vill säga allra längst ut i vårt eget solsystem. Någon jätteplanet av Neptunus storlek hittade han dock inte, men väl ett ännu icke identifierat objekt på ett avstånd som är 140 gånger större än sträckan mellan solen och jorden, eller 3,5 gånger det mellan jorden och Pluto, skriver Science News.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons