ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Malström. En memoarRausing försöker förstå missbrukets tragik

Författaren Sigrid Rausing framträder den 17 oktober på Internationell författarscen, Kulturhuset i Stockholm, i samtal med Ukon. Den 19 oktober talar de två vidare på Göteborgs stadsbibliotek. 
Författaren Sigrid Rausing framträder den 17 oktober på Internationell författarscen, Kulturhuset i Stockholm, i samtal med Ukon. Den 19 oktober talar de två vidare på Göteborgs stadsbibliotek.  Foto: Albert Bonnier förlag & Jonas Ekströmer/TT

Sigrid Rausing tvingades se sin bror Hans-Christian och hans fru Eva sjunka allt djupare ned i det missbruk som så småningom ledde till Evas död. I ”Malström” skriver hon klarsynt och känsligt om ansvar och skuld, arv och miljö – de anhörigas eviga frågor.

Yukiko Duke
Publicerad
Annons

Sommaren 2012 sitter förlaget Granta Books ägare, filantropen och förläggaren Sigrid Rausing, i ett telefonsamtal om mänskliga rättigheter i Vitryssland. Plötsligt kommer hennes man in i rummet med en papperslapp på vilken det står: ”De har hittat Eva död”. Trots att Sigrid Rausing länge vetat att hennes bror Hans och svägerskan Eva är tunga missbrukare kommer dödsbudet som en chock. Vid det laget har Eva varit död i två månader, men dödsfallet upptäcks först när Hans stoppas av polis efter att ha kört drogpåverkad i London. Hans uppträdande är så märkligt att polisen beslutar sig för att genomföra en husrannsakan i hans hem. Där, under en hög med bråte och textilier, påträffar de Evas kropp. Hon har dött av en överdos, men Hans har i sin sorg och förvirring gömt undan hennes kropp. Han lever i förnekelse, förmår inte acceptera Evas död och dövar sig med droger.

Omständigheterna kring dödsfallet riktar ett obarmhärtigt massmedialt strålkastarljus mot familjen Rausing. Den medieskygga Tetrapak-familjen, bosatt i England och rankad som en av de tjugo rikaste i världen, får plötsligt finna sig i att få sitt privatliv nagelfaret och uthängt till allmän beskådan.

Laddar…