ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Pojken under bron

Mord och machoideal bland gymnasieungdomar

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för.
Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för. Foto: Karin Törnblom / IBL 

Katarina Wennstams ungdomsböcker ger vuxna en inblick i livet bland unga idag. Böckerna är utmärkta för att få ungdomar att tala om jämställdhet och övergrepp. Alex och Bianca är bara 16 men dras in i ett brutalt mordfall – en ung pojke har hittats ihjälslagen.

Lina Kalmteg
Publicerad

I en tårfylld, sorglig scen mot slutet av ”Pojken under bron” spelas Lalehs hit ”Goliat”. Textrader som ”Vi ska bli stora, vi ska bli mäktiga” och ”och vi ska aldrig skada varandra mer” citeras. Huvudpersonen Alexandra, eller Alex som hon kallas, tänker att det har blivit den nya skolavslutningslåten. Den passar därtill som ledmotiv till hela romanen, inger hopp efter att en hel skola har fått en våldsam påminnelse om hur snabbt ett liv kan vara över. 

”Pojken under bron” är Katarina Wennstams andra bok i en trilogi om 16-åriga Alex Skarp. Liksom i första delen, ”Flickan på hotellet” som var Wennstams debut för yngre läsare, hjälper Alex och hennes kompis, den kvicktänkta Bianca, polisen att lösa ett krångligt fall. Den här gången rör det sig kring en 16-årig pojke, Sascha, som hittas brutalt ihjälslagen under Västerbron i Stockholm. 

Laddar…