ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så mycket högre är lönerna i Norge

Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN

Det kan skilja sig tiotusentals kronor. När SvD jämför norska och svenska löner sticker några yrken ut rejält.

Björn Lindahl, Erik Jerdén, Moa Hällström, SvD Näringsliv
Uppdaterad
Publicerad
1 / 19

Bartender

Foto: Jason Armond/AP

Under pandemin dök den norska kronan i värde jämfört med den svenska, för att sedan repa sig. Nu ligger de återigen på ungefär samma nivå.

Men SvD:s genomgång av löner visar att där är skillnaderna större. Uppgifterna nedan kommer från norska Statistisk sentralbyrå och svenska SCB och gäller år 2020 för Norge och 2020 för Sverige.

Att jobba inom restaurangbranschen var ett av de första yrkena som svenskarna tog över i Norge. Ett skäl är att möjligheten till att få dricks gör att du kan få in pengar snabbt. Annars tar det ofta några månader innan allt har ordnat sig med bankkonto och personnummer så att du faktiskt får in lönen på kontot. I Norge är det exempelvis vanligt att betala en deposition motsvarande tre månaders hyra när du hyr en lägenhet.

Genomsnittslön i Norge: 30 100 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 26 000 svenska kronor.

2 / 19

Läkare

Foto: Claudio Bresciani/TT

Många svenska läkare jobbar i Norge när de nått taket för hur mycket de får jobba i Sverige – och omvänt. Behovet av läkare är stort, speciellt på mindre sjukhus utanför de stora städerna och i Nordnorge.

Genomsnittslön i Norge: 86 350 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 79 200 svenska kronor.

3 / 19

Servitör

Foto: Alberto Pellaschiar /AP

Servitörerna symboliserar den svenska arbetskraften i Norge. I Sverige är servitöryrket fortfarande en karriärväg. Många svenskar vill bli hovmästare eller driva egna restauranger. I Norge är det nästan bara studenter som jobbar som servitörer under en kort tid.

Den allmänna norska uppfattningen är att svenskarna ger bättre service, men det kan alltså bero på att de är mer intresserade av yrket.

Genomsnittslön i Norge: 29 850 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 26 500 svenska kronor.

4 / 19

VVS-montör

Foto: Jessica Gow/TT

Här är konkurrensen stor från östeuropeiska länder som Polen och från Baltikum. Kakelläggare, rörmokare och andra som specialiserat sig på badrum konkurrerar ut den dyrare norska arbetskraften. Men har man några års erfarenhet är det ändå stor efterfrågan på VVS-montörer både i Norge och Sverige.

Genomsnittslön i Norge: 42 330 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 35 600 svenska kronor.

5 / 19

Städare

Foto: Terje Bendiksby/TT

Ett yrke som inte kräver så mycket språkkunskaper. Därför arbetar många både inom- och utomeuropeiska nationaliteter i denna bransch.

Genomsnittslön i Norge: 33 570 norska kronor för kontorsstädare, 32 510 norska kronor för städare i privata hem.
Genomsnittslön i Sverige: 24 400 svenska kronor.

6 / 19

Veterinär

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett av arbetsområdena för veterinärer i Norge är laxodlingar. I Norge odlas det fram lika mycket lax och öringar som det traditionella fisket i hav och sjöar. Varje laxyngel vaccineras innan det släpps ut i en nätpåse där den utfodras med pellets. Ett stort problem för odlingarna är dock laxlus – en parasit som är ofarlig för människor, men som kan skada fiskarna och göra att de ser oaptitliga ut.

Genomsnittslön i Norge: 55 490 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 43 600 svenska kronor.

7 / 19

Förskolelärare

Foto: NTB

Barnehage är namnet på de norska förskolorna. Det finns även kvar ett system som motsvarar den tidigare svenska daghemsverksamheten.

Genomsnittslön i Norge: 41 620 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 32 500 svenska kronor.

8 / 19

Journalist

Foto: Lars Pehrson

Det finns några få exempel på svenskar som jobbar för norska medier. Men här är språkkraven helt avgörande för att få ett jobb. Det är dessutom en bransch där många medier skär ned på arbetskraften.

Genomsnittslön i Norge: 53 770 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 40 200 svenska kronor.

9 / 19

Vaktmästare

Foto: Janerik Henriksson/TT

De flesta norrmän äger själva sin bostad. Det finns därför en mindre marknad för vaktmästare, vilket har pressat upp priserna för vaktmästeri och därigenom lönen.

Genomsnittslön i Norge: 39 890 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 27 100 svenska kronor.

10 / 19

Telefonförsäljare

Foto: Robert Henriksson

Allt oftare är det svenskar som jobbar i denna bransch, även i Norge. Det gäller också att bemanna kundcenter. Även här uppfattas svenskarna som trevliga och serviceinriktade. Värt att nämna är att alla telefon- och nätsäljare slås ihop i den norska lönestatistiken.

Genomsnittslön i Norge: 38 380 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 28 300 svenska kronor.

11 / 19

Grundskolelärare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norge lider inte en lika akut brist på lärare som Sverige, vilket gör att det både krävs en examen och goda kunskaper i det norska språket för att få ett jobb även på grundskolenivå.

Genomsnittslön i Norge: 46 460 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 36 200 svenska kronor.

12 / 19

Sjuksköterska

Foto: Knut Egil Wang

Sedan lång tid tillbaka har många svenska sjuksköterskor valt att arbeta i Norge. Särskit populärt var det då den norska kronan var långt mer värd än den svenska, vilket gjorde den norska lönen än mer värd.

Genomsnittlig lön i Norge: 47 020 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 38 700 svenska kronor för grundutbildade.

Barnmorska

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Barnmorskor tillhör ett av de områden inom sjukvården där det är störst brist på personal. Det beror delvis på att en del svenska barnmorskor har rest tillbaka till Sverige. Barnmorska heter jordmor på norska.

Genomsnittslön i Norge: 54 930 norska kronor
Genomsnittslön i Sverige: 42 000 svenska kronor.

13 / 19

Psykolog

Foto: Anders Wiklund/TT

Du behöver inte kunna norska för att få en legitimation i psykologi i Norge. I stället får den som vill söka lyckan i väst komplettera sin examen med ett extra praktikår med handledning för att få en ny legitimation.

Genomsnittslön i Norge: 55 260 norska kronor
Genomsnittslön i Sverige: 42 200 svenska kronor.

14 / 19

Skådespelare

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det finns några få skådespelare som kan byta språk och spela teater eller i filmer utan att rollen är svensk. Tuva Novotny och Maria Bonnevie hör till den lilla gruppen. Däremot finns det många musiker som får jobb i Norge, där en ambition är att 1 procent av statsbudgeten ska användas på kultur.

Inom skolan finns något som kallas den kulturella ryggsäcken, där skolorna kan få bidrag till att använda professionella kulturarbetare i undervisningen.

Genomsnittslön i Norge: 48 330 norska kronor.
Genomsnittslön i Sverige: 31 300 svenska kronor.

15 / 19

Systemadministratörer

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Efterfrågan på IT-kunnig personal är stor i Norge.

Genomsnittslön i Norge: 56 330 norska kronor
Genomsnittslön i Sverige: 39 900 svenska kronor.

16 / 19

Polis

Foto: Johan Nilsson/TT

Alla som vill bli poliser i Norge måste ha tagit examen från den treåriga polishögskolan. Bland kraven för att studera där är att man har studerat minst 400 timmar norska.

Genomsnittslön i Norge: 52 360 norska kronor för polisassistenter.
Genomsnittslön i Sverige: 36 800 svenska kronor.

17 / 19

Tandläkare

Foto: Tore Meek /AP

Att gå till tandläkaren är ungefär 25 procent dyrare i Norge än i Sverige. Det gjorde att det innan pandemin fanns en efterfrågan på svenska tandläkare – men mest i gränsområdet.

Genomsnittslön i Norge: 66 380 norska kronor
Genomsnittslön i Sverige: 49 500 svenska kronor.

18 / 19

Civilingenjör

Foto: Tomas Oneborg

I Norge består bostadsmarknaden främst av ägarlägenheter – en form av boende som liknar bostadsrätten, men personen som äger lägenheten är inte med i någon bostadsförening. Något som gjort det väldigt lönsamt för företag att bygga bostäder. Ofta hyr människor av privatpersoner som äger en eller flera lägenheter.

Ingenjörerna inom bygg och anläggning tjänar dock långt sämre än de som arbetar på inom oljeindustrin.

Genomsnittslön i Norge: 65 320 norska kronor (bygg och anläggning), 82 310 norska kronor (oljeindustrin).
Genomsnittslön i Sverige: 47 700 svenska kronor (bygg och anläggning).

19 / 19
Foto: Vidar Ruud/TT

Smittspridningen av corona i Norge är på uppgång och är nu högst i Norden. För att begränsa smittan har Norge stränga inreserestriktioner. Men flera yrkesgrupper undantas.

Följande grupper kan resa in till Norge nu: vårdpersonal från Sverige och Finland som arbetar i den norska vård- och omsorgstjänsten, journalister, sjömän och flygpersonal, anställda inom gods- och persontransporter, diplomater och militär personal, samer vid renskötsel, forskare och besättningsmedlemmar på marina forskningsresor.

Även om lönerna är högre är också priserna generellt högre i Norge. Men det finns andra skäl att jobba i Norge än bara pengarna. Många sjuksköterskor tycker till exempel att det är mindre stressigt och att de får ägna sig mer åt sjukvård och mindre åt administration i Norge.

Ett tips är att tänka på hur det påverkar pensionen i framtiden att vara borta länge från hemlandet. Undersök i god tid innan du blir pensionär hur mycket du har rätt att få för det jobb du utfört i Norge.

Värt att notera är också att det är fler yrken i Norge där det krävs auktorisation för att arbeta – 163 yrken mot 63. Delvis beror det på att olika specialiseringar inom sjukvården räknas som egna yrken.

Mer från Startsidan