Ola Wong:Handelskriget har ökat risken för ett nytt kallt krig

Ola Wong

Som en billig byxa spricker nu den gamla ekonomiska världsordningen och leverantörskedjorna som gjort USA och Kina beroende av varandra. Allt talar för ett långvarigt och bittert handelskrig som har ökat risken för lågkonjunktur och ett nytt kallt krig.

Publicerad
Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018.

Ett containerfartyg fullt av importgods lastas av i Oakland, Kalifornien. Arkivbild från juli 2018.

Foto: Ben Margot/AP
Annons

För den som vandrar i skuggan av China World Trade Centers glittrande skyskrapor i Peking är det svårt att tänka sig att Kina för några årtionden sen var en isolerad och fattig jordbrukarnation. Den ekonomiska politiken gick ut på att vara självförsörjande till vilket pris som helst – en doktrin som enbart Nordkorea tror på i dag. Kinas ekonomiska mirakel beror på fred och handel med omvärlden. Likt hönan och ägget har de gjort Kina och västvärlden beroende av varandra.

Men nu ska Kina förlita sig på sig själv i stället, både för mat och högteknologi. Det sa Xi under en inspektionsresa till Heilongjiangprovinsen nyligen. Handelskriget med USA har hittills gått dåligt – en topptjänsteman liknade det vid att USA "håller en kniv mot Kinas hals". Trump har varken lyssnat på kommunistpartiets hot eller logiska argument, som att Ford faktiskt producerar mer bilar och tjänar mer i Kina genom sina kinesiska samriskbolag än vad de gör i USA. Närmare en tredjedel av de amerikanska bolagen i Kina håller på att flytta tillverkning eller inköp utanför Kina.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons