ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Spotta inte på min känsla av tacksamhet”

PERSONLIGT ANSVAR. Min berättelse provocerar för att den säger att allt inte är hopplöst. Att rasistiska strukturer finns – men inte är övermäktiga. Det skriver Jasenko Selimovic i ett svar på kritiken mot hans tidigare texter om rasism.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Antingen är ni med oss eller så är ni med terroristerna. Så kan man sammanfatta kommentarerna efter min artikel om rasism i Sverige i DN (27/3). En del journalister och debattörer, bland andra Hynek Pallas (SvD 22/4) är fortfarande ilskna. ”Selimovic avfärdar allt tal om rasism”, ”ser inte strukturell rasism”, ”gör sig blind”. Jag läser min text igen. Väldigt tydliga meningar om rasism, om diskriminering. Hur kan de missa det?

För att tankesättet är GeorgeW Bushs. Att säga: ”Jag älskar inte talibaner, men jag är inte riktigt med på bombningar” – uppfattades av honom som ett sätt att indirekt stödja talibaner. Att säga: ”Jag vill också bekämpa rasismen, men jag tror att ert sätt att bekämpa den har vissa problem” – var för dessa skribenter ett sätt att förneka, bortförklara, inte erkänna diskriminering och rasism.

Laddar…