Ifrågasätter Folksams motiv i Lundinhärvan

Folksams krav på en oberoende granskning av Lundins verksamhet i Sudan kan vara ett fegt sätt av institutionella ägare att ha något att luta sig mot när det blåser. Det menar Aktiespararnas vd Günther Mårder. - Man måste gå till sig själv och fråga om man vill äga aktier i känsliga områden.

Publicerad
Günter Mårder, avgående vd för Aktiespararna.

Günter Mårder, avgående vd för Aktiespararna.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Det verkar aldrig sluta storma kring oljebolaget Lundin Petroleums verksamhet i södra Sudan. För två år sedan pekades företaget ut som medskyldigt till folkfördrivning och 12 000 människors död i rapporten
Unpaid debt som författats av ett 50-tal oberoende organisationer. Rapporten gäller tiden 1997-2003 då bolaget, som då hette Lundin Oil, var verksamt i Sudan och låg till grund för att en svensk åklagare inledde förundersökning om brott mot den humanitära rätten.

Sedan dess har flera tidningar fortsatt granska Lundins roll i det konflikthärjade landet, om bolaget känt till de massavrättningar som pågick - och som milisledare hävdar skedde för att skydda Lundin Oils verksamhet. En rapportering som igår fick Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow att kräva en oberoende granskning av Lundins agerande i Sudan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons