Allt ljus på hatet: Rasism och antifeminism

Två teman löper som ilsket röda trådar genom de hatiska kommentarfälten: rasism och antifeminism. SvD:s Erika Hallhagen sammanför Lisa Bjurwald och Maria Sveland som är aktuella med varsin bok om hat.

Erika Hallhagen
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi formas av vår samtid och av de åsikter som omgärdar oss. Mitt liv är på många sätt väsensskilt från min mormors uppväxt i bondesamhällets Hälsingland. Men trots att jag befinner mig mitt i det brusande medielandskapet har jag långtifrån förstått hela vidden av de senaste årens mörka stråk av främlingsfientlighet och antifeminism.

Lisa Bjurwalds ”Skrivbordskrigarna – hur extrema krafter utnyttjar internet” och Maria Svelands ”Hatet – en bok om antifeminism” är båda bevis på hur omöjligt det är att ta en nyanserad ögonblicksbild av den verklighet som pågår här och nu. Det är som att det krävs att det går några månader, kanske år, för att vi ska hinna framkalla negativen och rada upp bevisen framför oss. De skarpa fotografierna ligger där och bär vittnesbörd om det som det egna ögat missade, och det är lätt att både känna skuld och uppgivenhet. Som över hur mediebevakningen av Feministisk initiativ såg ut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons