Konstfyndet i München är ”verk av otroligt vetenskapligt värde”

De under nazitiden rövade konstverken som upptäckts i München skapar internationell sensation. Bland de beslagtagna verken finns okända verk av Marc Chagall, Otto Dix och andra moderna mästare, men även verk från 1600-talet, berättar den konsthistoriker som undersöker fyndet.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Ett hundratal journalister trängdes på tisdagsmorgonen i och utanför sal 179 på tredje våningen i Augsburgs domstolsbyggnad för att ta del av presskonferensen om det stora lager av konstverk som rövats under nazitiden och som av en slump upptäcktes av den bayerska tullen.

Det sensationella fyndet bestående av konst som plundrats från judiska konstsamlare och konstnärer, men även en stor del av modernistiska verk som konfiskerats ur museer, skedde inte våren 2011 – som det först felaktigt angavs, utan i början av 2012. Fram till dess att nyhetsmagasinet Focus i helgen avslöjade ”konstskatten i München”, upptäckt i 79-årige Cornelius Gurlitts vanskötta våning, hade myndigheterna lagt locket på. Nu kallade de till presskonferens.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons