Recension

Skunk. De bästa texterna från skunk.nuInåtvänt blir utåtriktat med sociala medier

Publicerad
Annons

Sociala medier har fungerat som arena för självframställning på internet i drygt ett decennium. I olika webbaserade nätverk kan vem som helst skapa en profil med text och bild, kommunicera och dela information med tusentals andra användare. De nu mest aktuella nätverken – bloggar, Facebook och Twitter – besöks dagligen av miljontals människor världen över. Vad händer med självframställningen när dagboken, den mest intima av genrer, flyttar ut på internet, det mest öppna och offentliga mediet?

Samtidigt som de sociala medierna fortfarande är under utveckling och de politiska, etiska och estetiska villkoren diskuteras, så börjar pionjärerna på området skriva historia. I en nyutkommen antologi samlas utvalda texter från Skunk, ett av de första sociala nätverken på internet i Sverige. Skunk.nu grundades 1998 av it-entreprenören Andreas Harnemo och var ett så kallat
community där användarna under den lila loggan med spretigt typsnitt kunde skapa en personlig sida, skriva dagbok, gå med i grupper och skicka meddelanden till andra användare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons