Han är regeringens allra värsta börshaj

En börshaj, en våghals och en rad tråkmånsar som knappt äger någonting alls. Aktieintresset bland landets ministrar varierar, visar SvD Näringslivs genomgång av det senaste inrapporterade innehavet. Vissa, som landsbygdsministers livsmedelsaktier, kan dessutom vara direkt olämpliga, menar experten.

Anna K Eriksson
Publicerad
Annons

Det sitter 24 mycket olika personer i landets regering. Statsrådens privata affärer rör sig på pappret mellan noll och miljontals kronor, men regeringen hyser egentligen bara en riktig börshaj – landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Han har värdepapper för runt 6 miljoner kronor i en rad bolag, många svenska som
Boliden,
Alfa Laval och
SSAB. I portföljen finns också ett innehav på nära 450 000 kronor som får Albin Rännar, ansvarig för intressebevakning på Aktiespararna, att höja på ögonbrynen.

– Han är landsbygdsminister med ansvar för jordbruksfrågor, så här reagerar jag på innehavet i
Aarhus Karlshamn (som bland annat tillverkar vegetabiliska oljor i Blekinge - reds anm). Det här skulle kunna vara kontroversiellt, frågan är hur intressekonflikter undviks? Insiderproblematik handlar om att vissa aktieägare har tillgång till information och kan dra nytta av den medan andra ägare inte vet någonting. Det strider mot likabehandlingsprincipen, att en politiker i det här sammanhanget kan vara delaktig i ett beslut som gynnar dem själva, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons