ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Per Lindvall:Motvinden fortsätter för svenska kraftjätten

Per Lindvall

Först Norge, så Danmark, Polen, Liberia, Belgien, Holland, Tyskland och nu vindkraften? Vattenfalls trackrecord över sina stora investeringssatsningar är usel. Kanske är det dags att ompröva hela tanken med bolaget och gå tillbaka till ursprungsuppdraget att garantera en stabil elförsörjning och låga elpriser.

Per Lindvall
Publicerad
Annons

Att den svenska vindkraften har bekymmer har varit känt länge. De låga elpriserna och även sjunkande elcertifikatpriserna har kullkastat många kalkyler. En del problem är dock självförvållade. Den stora effektutbyggnaden har gjort att vindkraften under blåsiga dagar kan stå för mer än hälften av det svenska elbehovet, men eftersom kärnkraftverken inte går att snabbreglera liksom även en inte oväsentlig del av vattenkraften så driver det ner priserna kraftigt. Ännu har det inte gått så långt som i Danmark och Tyskland där negativa elpriser, leverantörerna får betala för att bli av med den, förekommer.

Om det nu skulle gå så illa att en del vindkraftsanläggningar går i konkurs och måste plockas ner så kan det bli en mycket obehaglig överraskning. Bolagen har sällan några försäkringar eller fonderingar som täcker nedmonteringskostnaderna. Och eftersom det är dyrt att plocka ner ett vindkraftverk och deponera allt från vingar till betongfundament så kan det bli en ekonomisk katastrof för mindre enskilda markägare.

Laddar…