Invandrare döms hårdare i rätten

Invandrare behandlas sämre än svenskar i rättsväsendet. De misstänkta invandrarna anmäls mer, utreds noggrannare, fälls oftare och döms hårdare. Det visar en ny forskarrapport.

Publicerad
Annons

– Det är ingen tvekan om att det är en belastning att vara invandrare när man misstänks eller utsätts för brott, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

Att alla ska vara lika inför lagen är ett centralt begrepp i det svenska rättsväsendet. Men verkligheten ligger långt från det idealet. Enligt forskarrapporten Likhet inför lagen som publiceras i dag utsätts invandrare för strukturell diskriminering inom det svenska rättsväsendet.
– Misstänkta invandrare utsätts för negativ särbehandling i varje led av rättsprocessen, säger Christian Diesen.
Forskarna har gått igenom flera tusen fall och kommit fram till att invandrare oftare anmäls för brott. Därefter utreds de noggrannare och under längre tid. Invandrare häktas oftare, jämfört med svenskar, och de som häktas sitter under längre tid. Dessutom åtalas de i högre utsträckning, och när domstolen sagt sitt fälls invandrarna oftare och får dessutom hårdare straff.
– Det sker en särbehandling i flera led. Och då blir konsekvensen att det blir strukturell diskriminering, säger Christian Diesen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons