Östberg avslöjar vårt vaneseende

Ola Johansson
Publicerad
Annons

Swedish building tradition - now and then och Nytt verk under arbete
Kulturhuset, Stockholm
Text, regi: Jens Östberg
Medverkande: Bortalaget, det vill säga Jens Östberg, Jonas Lind, Johanna Skobe, Piotr Torsawa-Giro

Med ”En svensk trilogi” (2003- 2004) har Jens Östberg etablerat sig som en av vårt lands främsta performancekonstnärer. Inte för att han behöver ett fack. Östberg är förstås redan hyllad som koreograf och dansar ledigt mellan scenkonstgenrerna, men eftersom det råder ett skriande behov av angelägen performance i och framför allt om Sverige, är det som sådan man kan motivera vidden av verkets kvaliteter.
Den tredje delen är inte riktigt klar, men det pågående arbetet visas nu upp för publik på Kilen i Kulturhuset. Den går under arbetsnamnet ”Propaganda” och har premiär på Pusterviksteatern i Göteborg i november. Samtidigt har de tidigare delarna kunnat ses på nytt.
Den första delen, ”Swedish bilding tradition - now and then” hade premiär på Perfect Performance-festivalen förra året och
visar Östberg själv som föredragshållare om svensk arkitekturhistoria medan Jonas Lind sköter overheaden.
Den gymnasiala framtoningen med svengelska uttal (alla talar engelska) och de torftiga beskrivningarna av stilepokerna åskådliggör en svensk foglighet inför historicitet och genrer.
Då och då bryts likformigheten med poetiska uttryck (efter istiden låg landet kvar som ”en skadad älskare”) och ängsliga värdeomdömen (1900-talets folkhem lovade bostäder för alla, men vi släppte genom tyskarna till Norge under kriget).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons