ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Löfven träffar Merkel för att pressa EU

Statsminister Stefan Löfven ska åka till Tyskland igen på tisdag och träffa förbundskanslern Angela Merkel på tu man hand. På agendan står flyktingkrisen, enligt Aftonbladet.

– Europas medlemsstater måste göra mer. Alla. Det är skamligt att vissa länder säger nej, säger Löfven till tidningen.

Hannes Delling
Publicerad
Foto: AP, TT

Just nu ligger allt fokus på flyktingkrisen i Europa med kaos i Budapest när flyktingar stoppas från att åka vidare och barn som dörpå Medelhavets stränder.

Statsminister Stefan Löfven fick kritik för att han var tyst i frågan. Under torsdagen gick han ut och berättade om frustrationen han kände över situationen - och den bild på treårige Alan som spritts över hela världen.

Nu kan Aftonbladet berätta att Stefan Löfven ska åka till Berlin på tisdag och göra gemensam sak om flyktingarna igen. Tyskland och Sverige är de två länder i EU som tar emot flest av dem som flyr från helvetet i Syrien.

Mötet ska ha kommit till på Löfvens initiativ.

– Europas medlemsstater måste göra mer. Alla. Det är skamligt att vissa länder säger nej, säger Löfven och fortsätter:

– Vi ska förbereda vad som måste komma ut av nästa europeiska råd, det är självfallet så att det är på samma tema som förut, att Europas medlemsstater måste göra mer tillsammans.

Sedan tidigare har Tyskland och Sverige en pakt i EU om flyktingfrågan, som går ut på att få fler länder att ta ansvar. Nu ska nästa steg tas. Angela Merkel har gett signaler om att ett reformerat system måste till.

– Att vissa länder säger nej, vi tänker inte göra någonting, det är skamligt i den här situationen, säger Löfven.

Fotnot: Från och med nu ändrar SvD stavningen på den treårige pojke som drunknade utanför Turkiets kust. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.