Maten är dyrast i Norden

Norge, Danmark och Sverige är de dyraste matländerna i Europa, visar statistik som Eurostat och Statistiska centralbyrån tagit fram. I Sverige, trea på dyrlistan, ligger matpriserna 20 procent över EU-snittet.

Klas Andersson
Publicerad
Annons

Lagom till julhandeln kommer siffrorna som belyser att det är dyrt så in i kalla Norden. Det handlar om statistik på längden och tvären om inte bara olika varugrupper, vilka kan hittas i svenska matbutiker, utan även om priset på alkoholhaltiga drycker. Och beträffande alkohol är det mycket stora prisskillnader länderna emellan, konstaterar SCB i ett pressmeddelande.

Norge är dyrast, vad gäller alkohol, och ligger hela 166 procent över snittet för EU. Här spelar självfallet olika skattesatser en avgörande roll. Sverige hamnar på fjärde plats med alkoholpriser som hamnar 57 procent över snittet inom EU. Mellan Norge och Sverige placerar sig Island och Finland, och efter Sverige i alkoholtoppen följer Irland, Danmark, Storbritannien, Grekland, Lettland och Italien. Den som vill komma över den billigaste alkoholen får ta sig till Bulgarien. Andra länder med lägre alkoholpriser än snittet är bland andra Bulgarien, Spanien, Portugal, Ungern och Tyskland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons