Dollarn reser sig igen

återhämtning Den amerikanska valutan har sakta börjat återta förlorad mark. Skälet är dock inte att världens största ekonomi har repat sig – snarare att krisen är större på annat håll.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

NEW YORK Efter att ha störtdykt till en nivå på under 6 kronor under finanskrisen dröjde det inte länge innan den amerikanska valutan seglade tillbaka med full kraft. Redan i början av 2009 kostade 1 dollar över 9 kronor. Situationen blev dock kortvarig och efter att ha skvalpat runt på omkring 7 kronor en längre tid så brakade det återigen utför vid årsskiftet 2010/2011. Under flera handelsdagar i våras handlades dollarn än en gång för under 6 kronor – allt innan den lyfte och tycktes finna stabil mark på en nivå om cirka 6,30 kronor. Där har dollarn också stannat, fram tills alldeles nyligen vill säga. Priset för en George Washington-lapp har nu stuckit upp till cirka 6,90 kronor, vilket genast gjort det dyrare för svenska turister på väg till USA för att – som brukligt tycks – shoppa kläder och läsplattor.

Att den amerikanska valutan har återtagit förlorad mark handlar dock inte så mycket om att USA har fått rätsida på sina problem. Snarare är problemen fortsatt stora i världens största ekonomi. Nej, att dollarn lyfter hänger snarare ihop med att marknaden uppfattar krisen i euroområdet som mer allvarlig. Och det är det som spelar roll just nu – vilket område som marknaden bedömer vara mest illa däran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons