Det blir nog ingen tredje stjärna i år

Magnus Ek driver tillsammans med Agneta Green Oaxen krog och slip i Stockholm. Oaxen krog har en stjärna i Michelinguiden.

Publicerad
Magnus Ek.

Magnus Ek.

Foto: ERIK OLSSON.
Annons
Magnus Ek.

Magnus Ek.

Foto: ERIK OLSSON.
Magnus Ek. Foto: ERIK OLSSON.

Vilken lista/guide av ”The Worlds 50 best restaurants”, White guide och Michelinguiden är viktigast?

– Det beror på vilken sorts krögare du är. För många restauranger betyder dessa guider och listor ingenting. Medan de för andra är oerhört viktiga. Att ligga på listan ”50 best” ger flest gäster i en restaurang. Vi var med på listan med gamla Oaxen i fem år och hade många internationella gäster. Åker mat ut från den listan är det väldigt negativt så kan det vara bättre att inte ens vara med. Vi tycker inte att Michelinguiden betytt så mycket för att få gäster. Men med den nordiska utgåvan så blir den bredare och mer intressant och relevant för både svensk och utländsk publik.

Vad betyder det att det nu blir en nordisk guide?

– White guide stor ju stor här i Sverige men liten i resten av världen. Michelinguiden är världens mest ansedda restaurangguide. En nordisk guide är ett erkännande. Det finns ett stort och ökande intresse för det nordiska köket.

Hur tror du att stjärnornas fördelas? Blir det Sverige eller Danmark som blir först med att ha en trestjärnig restaurang?

– Svårt att säga. Trodde att Noma skulle få tre förra året. Vad det blir i år är svårt att säga. Men har de inte delat ut en tredje stjärna tidigare så gör de nog inte det i år heller. Inte för att de tvåstjärniga som finns inte värda det men kanske ska det till nordiska inspektörer för det.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons