Hälsoexperter vill ha godisskatt

Svenskarna äter mest godis i världen, nästan 17 kilo per person om året vilket är dubbelt så mycket som EU:s genomsnittsmedborgare, och dricker årligen i medeltal 90 liter läsk, säger fem hälsoexperter som efterlyser skatt på socker.

TT
Publicerad
Annons

De fem experterna anser att det är hög tid att Sverige diskuterar sockerskatt - som skulle kunna kompensera sänkt skatt på frukt- och grönsaker.

Sockerskatten skulle vara till nytta för folkhälsan, skriver professorn i pediatrik vid Karolinska Institutet i Solna (KI), Claude Marcus, professorn i hälsoinriktad beteendeforskning vid KI, Stephan Rössner, professor emeritus vid KI och riksdagsledamoten, Lennart Levi (C), författaren André Persson och hans kollega Thomas Hedlund i Dagens Nyheter.

De framhåller att 30 000-50 000 svenska barn enligt beräkningar är så feta att de riskerar förtida död till följd av sjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt och cancer. Sötsaksätande och läskdrickande är viktiga orsaker till dessa svåra sjukdomar, framhåller de fem:

”Självklart är motion viktigt för att öka energiuttaget men i realiteten handlar det om att svenskar måste minska intaget av energitäta livsmedel. Dessa innehåller mest fett och/eller socker men lite av andra näringsämnen”.

De anser att staten ska använda samma medel för att förebygga de svåra livsstilssjukdomarna som mot tobak och alkohol. Beskattning är ett sådant medel.

Stockholm TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons