Det finns många vägar till den sköna litteraturen

LÄSFRÄMJANDE. En e-bok kan ge en lika stor läsupplevelse som en tryckt. Det skriver stadsbibliotekarie Inga Lundén som svar på Christer Hermanssons ­kritik mot det som kallas Bibliotek 2.0.

Inga Lundén
Publicerad
Annons

Visst är, som Christer Hermansson skrev i gårdagens SvD, den berörande sköna litteraturen viktig. Kärnan i folkbibliotekets verksamhet är upplevelsen av det lästa, tillsammans med folkbildningen i samtida tappning. Sen må det gälla skönlitteratur, svensk och utländsk, för barn och vuxna, facklitteratur, tidningar, tidskrifter, bildsatta manus eller till och med en och annan digital text.

Jag bekymrar mig inte särskilt mycket över litteraturens form, den som väljer en e-bok framför en i tryckt form kan få en väl så stor läsupplevelse. Jag oroar mig för hur ett samhälle skulle kunna te sig, när människor inte längre förmår läsa en längre sammanhängande text. Bara korta snuttar och meddelanden. Hur kan man då få en inblick i hur en människa tänkte för två hundra år sedan eller på andra sidan klotet? En torftig och begränsad värld hotar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons